In deze moderne wereld worden QR-codes steeds vaker gebruikt voor bestellingen en betalingen. Of je nu in een restaurant zit of je auto oplaadt bij een laadpaal. Een simpele scan met je smartphone kan je leven een stuk makkelijker maken.
Helaas hebben criminelen dit ook ontdekt en maken ze misbruik van deze technologie om mensen op te lichten.

Hoe werkt QR-code oplichting?
Oplichters vervalsen QR-codes en plaatsen deze over de echte codes heen. Wanneer je de valse code scant, word je naar een nagemaakte website geleid die er authentiek uitziet. Hier kunnen criminelen je gegevens stelen of je bankrekening plunderen. Dit fenomeen, ook wel ‘Qishing’ genoemd door de Consumentenbond, is een vorm van phishing die specifiek gebruikmaakt van QR-codes.

Voorbeelden uit de praktijk
In België zijn er al gevallen bekend van vervalste QR-codes op laadpalen. Eind oktober werden in Brugge op zeventien laadpalen valse codes gevonden. Oplichters probeerden hiermee geld afhandig te maken van mensen die hun voertuig wilden opladen. Ook in Nederland zijn er meldingen van QR-code fraude, voornamelijk in brieven en folders, volgens de Fraudehelpdesk.

Waarom is dit zo gevaarlijk?
Emeritus hoogleraar cyber security Marianne Junger van de Universiteit Twente waarschuwt dat deze vorm van oplichting nog relatief onbekend is. Hierdoor is de kans groot dat mensen erin trappen, vooral omdat voorlichting over oplichting vaak achterloopt op de nieuwe trucjes van criminelen. “Het blijft een kat-en-muisspel,” zegt Junger.

Wat kun je doen om jezelf te beschermen?
De Consumentenbond adviseert om na het scannen van een QR-code altijd het webadres te controleren. Zorg ervoor dat het adres overeenkomt met wat je verwacht en wees alert op spelfouten. Vermijd het volgen van verkorte links zoals bit.ly of is.gd, aangezien deze vaak gebruikt worden om het echte, foute adres te maskeren.

Bewust zijn!
Het is belangrijk om bewust te zijn van de risico’s van QR-code oplichting. Controleer altijd het webadres na het scannen van een QR-code en wees op je hoede voor verdachte links. Door deze voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je voorkomen dat je het slachtoffer wordt van Qishing. Meer weten over cybersecurity?

 

QR oplichting bij cybercriminelen

Weten of u goed beschermd bent tegen cybercriminelen? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Wij van Power4ICT zijn er om jou te helpen. Door onze passie, kennis en de wil om het beste uit onszelf te halen, zetten wij dat extra stapje voor jouw bedrijf. Zo ben je voorbereid op de toekomst. Met Power4ICT, jouw partner in digitale oplossingen heb je een krachtige partner aan boord. Vul hieronder het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

 

Persoonlijke afspraak
Uw privacy is voor ons belangrijk.

Algemene voorwaarden | Privacy Statement   | Support
Top