In vijf jaar tijd zijn er al meer dan 114.000 meldingen van datalekken binnen gekomen bij de Autoriteit persoonsgegevens (AP). Soms komen de gegevens van honderdduizenden mensen daarbij op straat te liggen. Volgens de toezichthouder is daardoor bijna iedere Nederlander al één of meerdere keren slachtoffer geworden van een datalek.

Vorig jaar ontving de AP21.151 meldingen van datalekken, zo is gebleken in het Datalekkenrappotage 2022. Dit zijn iets minder meldingen dan in 2021, toen waren het er bijna 25.000. De afgelopen 5 jaar schommelde de meldingen tussen de 20.000 en 25.000. Veel van deze datalekken betreffen de gegevens van maar 1 of 2 personen, bijvoorbeeld als een brief met privacygevoelige informatie verkeerd wordt bezorgd. Maar er zijn ook datalekken waarbij de gegevens van honderdduizenden Nederlanders op straat komen te liggen.

Er wordt voornamelijk gekeken naar het risico van een datalek, zo is een uitgelekt emailadres in de meeste gevallen minder erg dan bijvoorbeeld een medisch dossier welke op straat komt te liggen.

Doordat ze er vanaf het eerste moment bovenop zitten, helpen we om de schade zoveel mogelijk te beperken. Het AP begeleidt je hiermee, maar als je als bedrijf niet meewerkt kan er ook een boete  opgelegd worden. De boetes zijn niet mals tussen de €300.000 en €800.000 per datalek.

Alle Nederlanders moeten volgens de AP van uitgaan dat hun data al eens zijn uitgelekt of ooit zullen uitlekken. Het is goed om te weten wat je moet doen als jou data op straat komt te liggen. Als je wachtwoord en emailadres zijn gelekt, moet je direct he wachtwoord wijzigen. Gebruik je het wachtwoord ook op andere plekken, wijzig daar ook direct het wachtwoord. Gebruik nergens hetzelfde wachtwoord. Bij het lekken van emailadres of telefoonnummer moet je waakzaam zijn voor Phising, klik niet zomaar op een link of maak niet zomaar geld naar mensen over, criminelen doen zich voor als de mensen die je kent.

Mocht je identiteitsbewijs uitlekken, dan moet je zo snel mogelijk melding maken bij de gemeente, criminelen kunnen met deze documemten identiteitsfraude plegen. De gemeente kan dan nieuwe identiteitspapieren verstrekken en de oude ongeldig verklaren.

Vooralsnog is het beter voorkomen dan genezen lees hier alles over om je beter te beschermen tegen cybercriminelen

Beter beschermt tegen cybercriminelen? Wij helpen u graag!

Wij van Power4ICT zijn er om u te helpen. Door onze passie, kennis en de wil om het beste uit onszelf te halen zetten wij dat extra stapje voor uw bedrijf. Zo bent uw voorbereid op de toekomst. Met Power4ICT heeft u een krachtige partner aan boord. Vul hieronder het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Persoonlijke afspraak

© Power4ICT | Algemene voorwaarden | Privacy Statement
Top